13.9.2018. ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Ευλογημένος να είναι ο Θεός μας, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν
Πολυαγαπημένα μου αδέλφια, συναθροισθήκαμε σήμερα για την καθαγίαση του μικρού αυτού παρεκκλησίου, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά. Πρόκειται για έναν ιερό τόπο, ο οποίος, με την προσευχή του Επισκόπου και όλου του λαού, θα γίνει και ήδη είναι χώρος προσευχής και αγιασμού. Και για να καθαγιάσουμε αυτό το παρεκκλήσιο, αυτό το ιερό βήμα, το επαλείφουμε με το άγιο μύρο, το επαλείφουμε με τον ίδιο τον Χριστό.
Το άγιο μύρο είναι καθαγιασμένο από τον Επίσκοπο και το γεγονός αυτό συνδέει αυτό το ιερό βήμα, αυτό το παρεκκλήσιο και τον καθένα από εμάς με τον ίδιο τον Χριστό, με την δική του Εκκλησία. Στην δική μας περίπτωση μας ενώνει με την Ελληνική Καθολική Εξαρχία. Επομένως καθαγιάζουμε το ιερό αυτό βήμα, το οποίο θα μας κάνει Εκκλησία του Χριστού, θα μας κάνει προέκταση του βαπτίσματός μας θα μας κάνει χριστιανούς.
Επομένως το πρώτο σημείο το οποίο υπογραμμίζω: Η καθαγίαση του ιερού βήματος μας κάνει Εκκλησία του Χριστού, μας κάνει μία Εκκλησία όχι χωρίς ρίζες, μία Εκκλησία μπορούμε να πούμε όχι «θεωρητική» αλλά μία Εκκλησία του Χριστού στα Γιαννιτσά, μία Εκκλησία του Χριστού ως Εξαρχία. Να ζούμε χριστιανοί σε μία ενορία, σε μία εκκλησιαστική επαρχία, σημαίνει να ζούμε το Ευαγγέλιο σε έναν τόπο συγκεκριμένο, πραγματικό, με άλλους ανθρώπους, με συγκεκριμένους αδελφούς, και αδελφές, τους οποίους πρέπει να αγαπάμε να βοηθάμε και ίσως, μερικές φορές πρέπει και να συγχωρούμε. Θέλω να πω ότι πρέπει να ζούμε το Ευαγγέλιο με όλα όσα αυτό απαιτεί από εμάς, και με όλα όσα εμείς ως χριστιανοί λαβαίνουμε από το Ευαγγέλιο, δηλαδή από τον ίδιο τον Χριστό.
Στη συνέχεια ακολουθεί ένα δεύτερο σημείο. Καθαγιάζοντας σήμερα αυτό το ιερό βήμα σας καλώ να διερωτηθείτε, να διερωτηθούμε όλοι μας, Επίσκοποι, ιερείς και πιστοί: Τι σημαίνει να είμαστε, να ζούμε να αισθανόμαστε ως Εκκλησία του Χριστού στα Γιαννιτσά; Για μας αυτό σημαίνει να ζούμε το Ευαγγέλιο του Χριστού, να ζούμε τον Λόγο του, και να ζούμε επίσης όλα εκείνα τα οποία καθημερινά προσευχόμαστε και ψέλνουμε στη θεία λατρεία. Να ζούμε την ωραιότητα της θείας λατρείας, να ζούμε την ωραιότητα του Ευαγγελίου, να ζούμε τις απαιτήσεις, τις εντολές του Ευαγγελίου. Γιατί το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας έχει απαιτήσεις, και απαιτεί να αγαπούμε ο ένας τον άλλο…
Το απαιτεί όταν μας ζητά να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον εβδομήντα φορές επτά…
Το απαιτεί όταν μας ζητά να βοηθούμε τον αδελφό μας…
Το απαιτεί όταν μας ζητά να επισκεπτόμαστε τον άρρωστο συνάνθρωπό μας…

Ένα τρίτο σημείο. Καθαγιάσαμε αυτό το ιερό βήμα πλένοντας το ραντίζοντάς το και επαλείφοντάς το με το άγιο μύρο. Απαγγείλαμε επίσης τον πεντηκοστό ψαλμό τον οποίο ψέλνουμε αρκετές φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη βυζαντινή μας παράδοση. Ας δώσουμε σήμερα ιδιαίτερη προσοχή σε έναν στίχο αυτού του ψαλμού: «Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός, και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοι εγκάτοις μου».
Η καθαγίαση ενός ιερού βήματος μας κάνει νέους άντρες και νέες γυναίκες αφιερωμένους όλους και όλες στον Χριστό ζώντας το Ευαγγέλιο του ως Εκκλησία, ως χριστιανική κοινότητα ως ενορία, με όλα τα καλά που υπάρχουν σ’ αυτήν την κοινότητα σ’ αυτήν την ενορία, ακόμα και με όσα ίσως δεν τα βλέπουμε και δεν τα ζούμε ως καλά πράγματα. Άντρες και γυναίκες, όπως αυτό το καθαγιασμένο βήμα, είμαστε ανανεωμένοι στα βάθη της καρδιάς μας, και με αυτόν τον τρόπο κάθε μέρα, χάρη στην ευσπλαχνία και στην δωρεά του Κυρίου, έχουμε μέσα μας «καρδίαν καθαρά και πνεύμα ευθές…»

Ας ζητήσουμε σήμερα, κατά τη γιορτινή αυτή μέρα από τον Κύριο να δημιουργήσει μέσα μας μία καθαρή καρδιά, μια καρδιά νέα, η οποία να μπορεί να δημιουργεί και να είναι πηγή εκκλησιαστικής κοινωνίας, πηγή αδελφοσύνης με τον Επίσκοπο, με τον εφημέριο, με όλους τους πιστούς: μια καρδιά νέα και καθαρή, η οποία να συγχωρεί, και να μην κουράζεται να συγχωρεί.
Ας τελέσουμε σήμερα αυτήν τη θεία λατρεία γύρω από το ιερό αυτό βήμα, γύρω από τον Χριστό, γύρω από τον Επίσκοπο και γύρω από τον εφημέριο, ως αληθινή Εκκλησία του Χριστού.
Καθαγιάζουμε σήμερα αυτό το μικρό παρεκκλήσιο αλλά καθαγιάζουμε και την μεγάλη καρδιά όλων εκείνων, οι οποίοι μαζί με τον εφημέριο συνεργαστήκατε γι’ αυτό το παρεκκλήσιο. Καθαγιάζουμε όλους εσάς, οι οποίοι γενναιόδωρα συνεργασθήκατε σ’ αυτήν την οικοδομή και όλους εκείνους οι οποίοι από πολλά χρόνια συνεργάσθηκαν γενναιόδωρα στην ενορία των Γιαννιτσών με τους διάφορους εφημερίους οι οποίοι υπηρέτησαν στην ενορία αυτή.
Επάνω στο ιερό βήμα βάλαμε ιερά οστά αγίων, μαρτύρων, χριστιανών οι οποίοι ήταν πιστοί στον Χριστό και στην Εκκλησία. Είθε η χριστιανική τους μαρτυρία να είναι για μας ικεσία – δέηση προς τον Κύριο, έτσι ώστε μέρα με την ημέρα ο Χριστός να δημιουργεί μέσα μας μία καθαρή καρδιά.

+ Ο ΚΑΡΚΑΒΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Αποστολικός Έξαρχος

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup