Κέντρο Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Κέντρο Θεολογικών Σπουδών (ΚΘΣ)

της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Εισαγωγή

 

«Συμμέτοχοι  της αποστολής του Χριστού ιερέα, προφήτη και βασιλιά, οι λαϊκοί έχουν το δικό τους ενεργό ρόλο στη ζωή  και στη δράση της Εκκλησίας. Μέσα στις εκκλησιαστικές κοινότητες, η δράση τους είναι τόσο απαραίτητη, ώστε χωρίς αυτήν η ίδια η δράση των ποιμένων να μην μπορεί να έχει την πλήρη αποτελεσματικότητά της. Πράγματι, οι λαϊκοί που έχουν αληθινό αποστολικό πνεύμα, ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των ανδρών και γυναικών που βοηθούσαν τον Παύλο στη διάδοση του Ευαγγελίου (βλ. Πραξ 18,18-26. Ρωμ 16,3) συμπληρώνουν αυτό που λείπει στους αδελφούς  τους  και παρηγορούν έτσι τόσο τους ποιμένες όσο και τα άλλα μέλη του  πιστού λαού(Α΄Κορ 16,17-18)».

[Από  το Διάταγμα για την Αποστολή των Λαϊκών Κεφ.3,§10]

Εκτιμώντας την αναγκαιότητα  για  θεολογική μόρφωση και κατάρτιση των λαϊκών  που συμμετέχουν στην αποστολή της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος αποφάσισε τη λειτουργία Κέντρου Θεολογικών Σπουδών  (ΚΘΣ).

Το Κέντρο Θεολογικών Σπουδών (ΚΘΣ) απευθύνεται σε κάθε άτομο  που θέλει  να εμβαθύνει  στην πίστη του και να καλλιεργήσει τις γνώσεις του σε εκκλησιαστικά θέματα, καθώς και σε εκείνους και εκείνες που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκκλησία ως κατηχητές και κατηχήτριες παιδιών, εμψυχωτές ομάδων νέων, υποψήφιοι διάκονοι κ.ά. Θα διαρκεί 3 χρόνια (Βλέπε και Κανονισμό για την μόρφωση των μονίμων διακόνων «Ratio Fundamentalis Institutionis DiaconorumPermanentum», §49).

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15θήμερο, Σάββατο πρωί. στους χώρους της Μονής των Πατέρων Ιησουιτών (Σμύρνης 27 και Μιχαήλ Βόδα) στην Αθήνα. Για όσους κατοικούν μακριά, θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε τακτικά μέλη των ενοριών μας και  για την εγγραφή είναι απαραίτητη η  συστατική επιστολή από τον εφημέριο.

Η από κοινού προσευχή διδασκόντων και μελετητών είτε εξ αποστάσεως, είτε δια ζώσης, θα  είναι η κινητήρια δύναμη της προσπάθειας.

 

  1. Πρόγραμμα σπουδών

«Η θεολογία βασίζεται, ως σε αιώνιο θεμέλιο, πάνω στο γραπτό λόγο του Θεού… Η Αγία Γραφή περιέχει τον λόγο του Θεού, ας είναι επομένως η μελέτη των ιερών κειμένων η ψυχή της Θεολογίας» (Δογματική Διάταξη της Β΄ Βατικανής Συνόδου,  Dei Verbum § 24).

Γι’ αυτόν το λόγο η μελέτη   θα αρχίσει  από την Αγία Γραφή,  Θα  μελετήσουμε παράλληλα τη Θεία Αποκάλυψη μέσα από τη Διάταξη  Dei Verbum (DV). H ερμηνεία της Βίβλου βοηθάει να κατανοήσουμε τη θέση της στη ζωή της Εκκλησίας.

 

Πρώτο Έτος

 1.1 Α΄ εξάμηνο: η Παλαιά Διαθήκη

Οι μεγάλες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης:  η σημασία τους μέσα από τα διάφορα βιβλία της Αγίας Γραφής, από την Παράδοση και την Θεία Λατρεία.

Θα μελετήσουμε τον κύκλο  του  Αβραάμ στο βιβλίο της Γένεσης, αλλά και στην Επιστολή προς Ρωμαίους, στην προς Εβραίους Επιστολή και στην επίσημη προσευχή της Εκκλησίας (Βλ. Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας §2570-2572). Με τον ίδιο τρόπο θα μελετήσουμε δύο άλλες μορφές, τον Μωυσή και τον Δαβίδ. Θα ακολουθήσουν οι  προφήτες, κυρίως ο Ησαΐας και ο Ιερεμίας και οι αναφορές  γι΄ αυτούς  στην Καινή Διαθήκη και στη Θεία Λατρεία.

Θα ασχοληθούμε με τους Ψαλμούς, δηλαδή την προέλευσή τους και την χρήση τους στην Θεία Λατρεία και στην Χριστιανική πνευματικότητα.

Τέλος, θα μελετήσουμε τα Βιβλία της Σοφίας Σιράχ, των Παροιμιών, του Ιώβ και της Σοφίας Σολομώντος.

Γίνεται κατανοητό πως  επειδή δεν μπορούμε να μελετήσουμε διεξοδικά ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, επιλέγουμε τη θεματική μελέτη της, δηλαδή προσεγγίζοντας  συγκεκριμένα πρόσωπα ή θέματα, μέσα από την Θεία Λατρεία και την πνευματική ζωή. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τους  μελετητές  να κατανοήσουν την Παλαιά Διαθήκη κάτω από το φως της έλευσης του Χριστού.

 Θα είναι σημαντικό και χρήσιμο, βεβαίως,  για τους σπουδαστές, να αποκτήσουν τη συνήθεια να διαβάζουν τα βιβλία της Αγίας Γραφής (π.χ. Γένεση, Έξοδος, Σαμουήλ, τα βιβλία των Βασιλειών, Ψαλμοί  κ.ά…)

  • Β΄ Εξάμηνο: Καινή Διαθήκη

Τα Συνοπτικά Ευαγγέλια, το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, οι Πράξεις των Αποστόλων, οι  Επιστολές του Παύλου, του Ιωάννη και του Πέτρου και η Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Δεύτερο Έτος

  • Γ΄ Εξάμηνο: Θεολογία

Χριστολογία, Τριαδολογία, Εκκλησιολογία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας: εισαγωγή στους Πατέρες της Εκκλησίας (Πατρολογία).

Τρίτο Έτος

  • Δ΄ Εξάμηνο: Ιστορία της Εκκλησίας

 Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας: τρίτο μέρος

   2.5  Ε΄ και Στ΄ Εξάμηνα: Ηθική, Λειτουργική, Ποιμαντική,

                                    Ειδική προετοιμασία για τους διακόνους.

  1. Διδάσκοντες

 Η  διδασκαλία των διαφόρων αντικειμένων του ΠΘΜ, θα ανατεθεί σε καθηγητές, κληρικούς και λαϊκούς ανάλογα με την εξειδίκευση και τη διαθεσιμότητά τους. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το ΠΘΜ δεν είναι Πανεπιστημιακού επιπέδου, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές. Οι διδάσκοντες από την επαρχία μπορούν να διδάσκουν διαδικτυακά

 Οι καθηγητές θα πλαισιωθούν και  θα συνεργαστούν με τον υπεύθυνο του προγράμματος π. Μάρτιν Τόμσον και τους βοηθούς του  π. Αλφόνσο Σπαντάρο και  π. Παύλο Σινιγάλια.

  1. Άμεσα οργανωτικά θέματα
  • Έναρξη του ΠΘΜ, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 9.30 με Θ. Λειτουργία στους πατέρες Ιησουίτες.
  • Άμεση ενημέρωση των ενοριών για το ΠΘΜ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
  • Προτείνουμε οι μελετητές να καταβάλουν 150 € για τον πρώτο χρόνο, για την αγορά των βιβλίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας (έχουν παραγγελθεί 50 αντίτυπα από τον εκδοτικό οίκο ΚΑΚΤΟΣ), τα κείμενα της Β’ Συνόδου του Βατικανού. Για όσους έχουν ήδη τα βιβλία το κόστος διαμορφώνεται στα 100€.

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup