Επιστολή του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία

Προς τον Σεβασμιότατο Μανουέλ Νιν Γκουέλλ

Αποστολικό Έξαρχο

Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

 

Έχοντας πληροφορηθεί  ότι η Αποστολική Εξαρχία των Ελληνορρύθμων Καθολικών στην Ελλάδα εορτάζει  την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της, αποστέλλω τις ολόθερμες ευχές μου σε όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Είναι σημαντικό οι ετήσιοι εορτασμοί να ξεκινούν με τη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής, γιατί είναι ένα σημάδι ότι αναθέτουμε πάντα στους εαυτούς μας τη βοήθεια του Παράκλητου για να μας καθοδηγήσει, να μας θρέψει και να μας προστατεύσει ως μαθητές του Κυρίου. Είναι επίσης μια υπενθύμιση της πρώτης αρχικής  παρουσίας της χριστιανικής πίστης στα εδάφη σας, των οποίων οι σπόροι σπαρμένοι από τον Απόστολο Παύλο, του οποίου το ακούραστο κήρυγμα και ο ποιμαντικός ζήλος εμπνεύστηκαν από το Άγιο Πνεύμα, και του οποίου η διδασκαλία εξακολουθεί να μας καθοδηγεί καθώς επιδιώκουμε να «ακούσουμε τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες» στις μέρες μας. (Πραξ.  2: 29).

Αυτοί οι σπόροι πίστης έχουν αναπτυχθεί με μυριάδες τρόπους ανά τους αιώνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, μπόρεσα να διαπιστώσω ο ίδιος αυτή την άνθηση του Ευαγγελίου, η οποία εκδηλώνεται στην καθημερινή σας λειτουργική και κοινωνική ζωή, και στα έργα φιλανθρωπίας και χριστιανικής υποδοχής που αποτελούν χαρακτηριστικό σημάδι της ζωής της Εξαρχίας.

Πράγματι, η πίστη σας στον Κύριο είναι ιδιαίτερα εμφανής στο έργο της Κάριτας Θείας Πρόνοιας, του Ιδρύματος για το παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» στη Νέα Μάκρη, και δια της χειρός της φιλίας που επεκτείνεται σε εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ιράκ και την Ουκρανία.

Όπως και η Εκκλησία της Πεντηκοστής, έτσι και η εκκλησιαστική ταυτότητα της Εξαρχίας είναι μικρή, αν και χαρακτηρίζεται από πλούσια ποικιλία γλωσσών και εθνικοτήτων. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι ο Κύριος θα συνεχίσει να επιτυγχάνει πολλά καλά έργα μέσω της ειλικρίνειας και της πίστης σας στις προτροπές του Αγίου Πνεύματος.

Μαζί σας ευχαριστώντας τον Παντοδύναμο Θεό για τις πολλές χάρες που δόθηκαν στην Εξαρχία κατά τον περασμένο αιώνα, προσεύχομαι όλοι σας να επιμείνετε στη συνεχή υπηρεσία σας ο ένας στον άλλο και στους άπορους, με το ίδιο αδελφικό πνεύμα εγγύτητας και αγάπης που σημάδεψε τη μορφή του Ευαγγελίου ο Καλός Σαμαρείτης (πρβλ. Fratelli Tutti, 79).

Με αυτά τα συναισθήματα, σας διαβεβαιώνω για τη συνεχή παρουσία σας στην προσευχή μου, και στέλνω την ευλογία μου ως υπόσχεση χαράς και ειρήνης εν Χριστώ του Κυρίου. Σας παρακαλώ θυμηθείτε να προσεύχεστε για μένα.

Ρώμη, από τον Άγιο Ιωάννη του Λατερανού, 13 Ιουνίου 2022

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup