ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ

Με αυτό το θέμα άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου για τις Γυναίκες από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα της Αττικής από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2022 και στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες από πολλές χώρες του κόσμου.

Το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης των Οργανώσεων Καθολικών Γυναικών (UMOFC – Union mondiale des organisations Féminines Catholiques www.wucwo.org) έλαβε χώρα στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Συνδέσμου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Κυριών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, που σκοπός των μελών του είναι η εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Ο ιστορικός Σύνδεσμος των Κυριών της Εξαρχίας είναι τακτικό μέλος της UMOFC από τη δεκαετία του 1960 και πρόσφατα, το 2021, έγινε μέλος στήριξης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών (Ο.Σ.Ε.Κ.).

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν προβλήματα και δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πατρίδα τους, ακόμη και μέσα στην οικογένεια τους ως μητέρες και σύζυγοι, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν πνευματικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τις σημερινές γυναίκες, τα δικαιώματα τους και τον αγώνα τους να διαφυλάξουν την χριστιανική τους πίστη μέσα σε ένα κόσμο που κυριαρχεί το σκότος και η αθεΐα. Έντονη έμφαση δόθηκε στο θέμα της πίστεως, της προσευχής και της πνευματικής ζωής που οφείλουμε να αναζητούμε δύναμη και προστασία στο Χριστό και την Παναγία.

Την Κυριακή το πρωί 9 Οκτωβρίου, όλα τα μέλη του Συνεδρίου, πάνω από 160, έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Έξαρχος κ.κ. Εμμανουήλ Νιν στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, που έμειναν ενθουσιασμένες από την ψαλμωδία της χορωδίας και τη μυσταγωγία της Βυζαντινής Λατρείας, αλλά και από τον ίδιο το Ναό με όλη τη μεγαλοπρέπεια του. Πέρα από τη μεγάλη τους ευλάβεια εντυπωσίασαν οι παραδοσιακές πολύχρωμες ενδυμασίες τους, που υπενθύμιζαν την Καθολικότητα της Εκκλησίας αλλά και την ποικιλομορφία και τον πολιτισμικό πλούτο της ανθρωπότητας. Προερχόμενες από όλες τις Ηπείρους, οι κυρίες έστειλαν μήνυμα ειρήνης και ελπίδας μέσα από την πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας Ο Σεβασμιότατος Savio Hon Tai-fai ο οποίος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε για τη σημασία του Συνεδρίου και το ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία και στην κοινωνία για την επιδίωξη της ειρήνης, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός της Κας Ζωής Λιάμη εκ μέρους του φιλοξενούντος Συνδέσμου Κυριών «Παναγία η Κιβωτός της Σωτηρίας» και ο οποίος ανέλαβε την διοργάνωση, η οποία ήταν άψογη από πάσης πλευράς. Σ’ αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ο πνευματικός παραστάτης του Συνδέσμου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Κουότσης ο οποίος εργάστηκε σκληρά για την ομαλή διεξαγωγή του σπουδαίου αυτού Συνεδρίου. Τέλος, ο ίδιος με λόγια θερμά, προσφώνησε και απέτεινε ευχαριστήριο λόγο στην Κα Maria Lía Zervino, Πρόεδρο της UMOFC και μέλος του Dicastero των Επισκόπων, καθώς και στην καθηγήτρια Gabriella Gambino, η οποία ήταν και η κύρια εισηγήτρια του Συνεδρίου και Υποραμματέας του Dicastero των Λαϊκών, της οικογένειας και της ζωής, ευχόμενος, το έργο τους να είναι πάντα καρποφόρο στην επιδίωξη της ειρήνης και των δικαιωμάτων των γυναικών, στις βασανισμένες περιοχές του πλανήτη μας.

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup