ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΝΟΥΝΤΣΙΟΥ SAVIO HON TAI–FAI ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 22.04.2018

Την Κυριακή 22 Απριλίου, « Κυριακή των Μυροφόρων » επέλεξε ο Νέος Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος Savio Hon TAI-FAI να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά την Ενορία της Αγίας Τριάδος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.

Ο Σεβασμιότατος Savio με τον Γραμματέα του π. Massimo συλλειτούργησαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με το Σεβασμιότατο Εμμανουήλ και όλους τους Ιερείς της Εξαρχίας, ενώ η χορωδία του π. Αθανασίου Αρμάου μας εξύψωσε άλλη μια φορά με τη μυσταγωγική και μελωδική Πασχαλινή υμνολογία, γιατί πραγματικά η Θεία Λειτουργία ήταν μια πραγματική Μυσταγωγία που σε εξύψωνε στα ουράνια και μας βοήθησε ακόμη μια φορά να ζήσουμε την καθολικότητα της Εκκλησίας του Χριστού.

Παρόντες πολλοί πιστοί ενορίτες και εκπρόσωποι των άλλων Κοινοτήτων της Εξαρχίας, δηλαδή της Ιρακινής (Χαλδαίοι) και της Ουκρανικής Κοινότητας.

Το «Χριστός Ανέστη» αντήχησε στον πανέμορφο, ωραία διακοσμημένο Ναό της Αγίας Τριάδος καθώς, το εκκλησίασμα γευόταν την Πασχαλινή Μυσταγωγία της Αναστάσεως του Λυτρωτή Χριστού με τα Αναστάσιμα άσματα που δίνουν ανάταση ψυχής και σε ανεβάζουν στα ουράνια.

Προς το τέλος του Όρθρου, τον Αποστολικό Νούντσιο υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα ο Σεβασμιότατος Εμμανουήλ και στην αρχή της θείας Λειτουργίας τον χαιρέτισε με τα πιο κάτω λόγια:

             Σεβασμιότατε,

      Στη βυζαντινή Παράδοση η σημερινή μέρα, Τρίτη Κυριακή της Πασχαλινής Περιόδου, ονομάζεται «Κυριακή των Μυροφόρων», δηλαδή των μαθητριών εκείνων του Ιησού (Μαρίας της Μαγδαληνής η οποία στη βυζαντινή Παράδοση ονομάζεται «ισαπόστολος» και άλλων γυναικών», οι οποίες πήγαν στον Τάφο για να αρωματίσουν το σώμα του Χριστού. Και τι βρήκαν εκεί;  Βρήκαν τον Τάφο άδειο και έλαβαν το άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Έτσι και εμείς, υποδεχόμενοι την Σεβασμιότητά σας μπορούμε να πούμε δίπλα στον Τάφο του Χριστού, δίπλα στο ιερό βήμα του Καθεδρικού αυτού Ναού, αφιερωμένου στην Παναγία Τριάδα, Σας λέμε: Χριστός Ανέστη!

Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία σας υποδέχεται με χαρά. Είμαστε μία Εκκλησία μικρή ίσως, αλλά μία Εκκλησία ζωντανή, η οποία, όπως οι γυναίκες μυροφόρες του Ευαγγελίου, μεταφέρουμε  κάθε μέρα λίγο άρωμα στο Σώμα του Χριστού, μία Εκκλησία η οποία κάθε μέρα όπως η Μαρία η Μαγδαληνή, προσπαθούμε να είμαστε ισαπόστολοι κηρύττοντας το Ευαγγέλιο. Είμαστε όλοι μία Εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την ελληνική κοινότητα, την ουκρανική κοινότητα, την χαλδαϊκή κοινότητα, μέλη του μοναδικού Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Μίας και Αγίας Καθολικής Εκκλησίας.

Σήμερα, κατά τη Θεία αυτή Λειτουργία η Σεβασμιότητά σας, θα δει λίγο πολύ όλους μας: Έλληνες, Ρουμάνους, Ουκρανούς, Χαλδαίους … Σ΄ αυτούς τους  «όλους μας» περιλαμβάνονται ο Επίσκοπος με τους ιερείς, οι μοναχές αδελφές, οι πιστοί οι οποίοι με τη χάρη του Κυρίου προσπαθούν καθημερινά να ζούμε το Ευαγγέλιο, να είμαστε πιστοί στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Σ’ αυτήν την εκκλησία, καθεδρικό μας ναό και ενορία, και στις άλλες εκκλησίες μας και παρεκκλήσια μας, στα Γιαννιτσά, στην Κηφισιά, στη Νέα Μάκρη, είμαστε αφιερωμένοι σε μία διακονία, η οποία μας καλεί, όπως τις μυροφόρες γυναίκες, να αρωματίζουμε και να υπηρετούμε το Σώμα του Χριστού, στο πρόσωπο των ασθενούντων και όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Στην αρχή της αποστολικής και της επισκοπικής σας διακονίας ως Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σας βεβαιώνουμε  για την εκτίμησή μας, και προπάντων για την προσευχή μας, μέσα στην πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία με τον Επίσκοπο Ρώμης, ποθώντας και επιθυμώντας να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση και στη φροντίδα, όπως και οι μυροφόρες γυναίκες, του μοναδικού Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Αγίας Εκκλησίας.

Μετά την Ευαγγελική περικοπή Ο Αποστολικός Νούντσιος κήρυξε το Λόγο του Θεού και μάλιστα κατέπληξε όλους μας, γιατί μίλησε στην Ελληνική γλώσσα, λέγοντας τα εξής:

               Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

        Είναι πράγματι τιμή μου να είμαι μαζί σας εδώ. Θα ήθελα να εκφράσω σε όλους σας τις πιο εγκάρδιες ευχές μου και ιδιαίτερα τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς όλους αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία. Παρακαλώ να είστε υπομονετικοί μαζί μου και  συγχωρήστε με γιατί δεν μιλάω αρκετά καλά τα ελληνικά.  «Ποιος θα μας κυλήσει την πέτρα από την είσοδο του τάφου;». Αυτό είναι το ζήτημα που έθεσαν οι γυναίκες που πήγαν στον τάφο του Ιησού. Όλοι γνωρίζουμε την απάντηση. Ήταν ο ίδιος ο Αναστημένος Κύριος, ο οποίος απομάκρυνε την πέτρα του τάφου. Βγήκε από αυτόν και συναντήθηκε με τους ανθρώπους που είχαν έρθει εκεί. Και όσοι είδαν τον Κύριο έγιναν μάρτυρές Tου στην πρώτη χριστιανική κοινότητα, αφιερωμένοι στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Γιατί όμως σήμερα υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, ακόμη και ανάμεσα στους βαπτισμένους που δεν πιστεύουν στον Αναστημένο Χριστό; Οι Πατέρες της Εκκλησίας  δίνουν  μία ουσιαστική απάντηση.  Ο  Κύριος έβγαλε την πέτρα από τον τάφο, αλλά άφησε την επιλογή στον κάθε άνθρωπο για να αφαιρέσει την πέτρα  από την καρδιά του με την πίστη. Συχνά αυτό είναι δύσκολο να το πράξει ένας άνθρωπος, επειδή, όπως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, στην τελευταία Αποστολική Προτροπή του (Gaudete et Exaltate) υπάρχουν δύο εχθροί που φρουρούν την πέτρα της καρδιάς. Ο ένας ονομάζεται Γνωστικισμός, ενώ ο άλλος Πελαγιανισμός. Οι Γνωστικοί ερμηνεύουν μόνο με τη νόηση. Αναζητούν το δόγμα χωρίς να δέχονται το μυστήριο. Δεν είναι ικανοί να δουν σε κάθε ταλαιπωρημένο άνθρωπο το πάθος του Ενσαρκωμένου Χριστού. Και προτιμούν έναν Θεό χωρίς Χριστό, έναν Χριστό χωρίς την Εκκλησία, μία Εκκλησία χωρίς τους ανθρώπους της. Και  ενώ ο πρώτος εχθρός τονίζει την ανθρώπινη λογική, ο δεύτερος εχθρός, ο Πελαγιανισμός επαινεί την ανθρώπινη βούληση. Ξεχνάει ότι όλα εξαρτώνται από το έλεος του Θεού, και τη θεία χάρη κι όχι μόνο  από την ανθρώπινη βούληση ή την άσκηση, και ότι ο Θεός πρώτος μας αγάπησε. Επομένως «Ποιος θα μας κυλήσει την πέτρα από την είσοδο της καρδιάς;» Είναι ο ζωντανός Λόγος του Θεού στην Αγία Γραφή που θα αφαιρέσει την πέτρα από τις καρδιές  μας. Πράγματι, η Αγία Γραφή παρομοιάζεται με τον τάφο του Ιησού. Όταν με πίστη διαβάζουμε την Αγία Γραφή, με τη χάρη του Θεού, ο Αναστημένος Κύριος  βγαίνει  ζωντανός από τον τάφο και εμείς γινόμαστε μάρτυρές Του. Αγαπητοί Αδελφοί, ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Αγίου Πέτρου: «…κι εμείς θα αφιερώσουμε τον εαυτό μας στην προσευχή και στο έργο του κηρύγματος».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Εμμανουήλ πρόσφερε μια ωραιότατη Βυζαντινή εικόνα στον Αποστολικό Νούντσιο, ενώ ένα παιδί του κατηχητικού προσφέροντας του μια ανθοδέσμη από λευκά τριαντάφυλλα τον χαιρέτησε εκφράζοντας τη χαρά όλων των προσκεκλημένων, ιδιαίτερα των παιδιών, για την επίσκεψη του στην  Αγία Τριάδα, προσφωνώντας τον ως  εξής:

                   Σεβασμιότατε, με μεγάλη χαρά, εμείς τα παιδιά του κατηχητικού, οι μικρότεροι ενορίτες της ενορίας μας, της Αγίας Τριάδος, σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε στην ενορία μας, την Αγία Τριάδα! Σας ευχαριστούμε πολύ Σεβασμιότατε για την παρουσία σας εδώ σήμερα, και σας ευχαριστούμε  που μας δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε από κοντά. Αυτή η  ανθοδέσμη είναι η προσφορά της ταπεινής μας προσευχής για σας, ώστε ο Θεός να σας δίνει πάντα δύναμη για να επιτελείτε το δύσκολο έργο σας με τη φώτιση και την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος στη χώρα μας. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας, να προσευχόμαστε όλοι για το καλό και τον Ευαγγελισμό της Εκκλησίας του Χριστού, όπως μαθαίνουμε στην Κατήχηση και παρακαλούμε το Θεό και την Παναγία για την ενότητα των χριστιανών. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και καλή διαμονή στη χώρα μας, την ωραία και φιλόξενη Ελλάδα!

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στη μεγάλη αίθουσα της Ενορίας ακολούθησε δεξίωση σε όλους με αναψυκτικά και διάφορα εδέσματα, ενώ το μεσημέρι ο Σεβασμιότατος Νούντσιος με το Γραμματέα του, π. Μάξιμο παρακάθησαν σε αδελφικό γεύμα με όλους τους Πατέρες της Εξαρχίας και τις Αδελφές Μοναχές της Παμμακαρίστου Θεοτόκου.

Η ατμόσφαιρα ήταν απλή και αδελφική, που ενθουσίασε τον υψηλό προσκεκλημένο, προερχόμενο από τη μακρινή Κίνα.

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup