ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Αγαπημένα μου αδέλφια. Συναντηθήκαμε σήμερα με την πίστη μας, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για να γιορτάσουμε τη γιορτή των Αγίων και Κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αυτοί είναι οι πιστοί μαθητές του Κυρίου, οι οποίοι τον κήρυξαν και τον ανήγγειλαν ως σταυρωθέντα, νεκροθέντα και αναστάντα. Τον ανήγγειλαν από την Ιερουσαλήμ ως την Αντιόχεια, από την Ελλάδα μέχρι την Ρώμη, όπου έδωσαν την μαρτυρία τους, χύνοντας το αίμα τους για τον Κύριό τους.

Τα δύο βιβλικά αναγνώσματα τα οποία ακούσαμε μας πρόσφεραν μεγάλη διδασκαλία. Το πρώτο παρμένο από τη δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή, μας έδωσε τη μαρτυρία του Αποστόλου Παύλου με τους διωγμούς, με τις ασθένειές του, με τις δοκιμασίες του. Μας παρουσιάζει επίσης την εμπιστοσύνη του Αποστόλου στο λόγο του Κυρίου: «σου αρκεί η χάρη μου γιατί η δύναμή μου εκφράζεται στην αδυναμία…. Θα καυχηθώ για τις ταλαιπωρίες μου για να κατοικίσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού».

Παρ’ όλες τις αδυναμίες του και τις μικρότητές του, η προσευχή και η επιθυμία του Παύλου είναι να κατοικήσει μέσα του  η δύναμη, η ζωή του αναστημένου Χριστού. Έπειτα το ευαγγέλιο μας παρουσίασε την ομολογία του Αποστόλου Πέτρου την ομολογία της πίστεώς του: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού». Και στα δύο αναγνώσματα υπογραμμίζεται ότι πάντοτε ο Κύριος καλεί τον Πέτρο και τον Παύλο και ζητά από αυτούς μία απάντηση, μία ομολογία πίστεως, αλλά πάντοτε ο ίδιος ο Κύριος ο οποίος και στον Πέτρο και στον Παύλο, και στον καθένα από εμάς δίνει τη δύναμη να δώσουμε αυτήν την απάντηση. Ο Απόστολος Πέτρος στην Ιερουσαλήμ και στην Ρώμη, ο Απόστολος Παύλος στην Ιερουσαλήμ, στην Δαμασκό, στην Ελλάδα, και στην Ρώμη, και ο καθένας από εμάς σήμερα στα Γιαννιτσά, χάρη στο βάπτισμα μας είμαστε μαθητές Του καλεσμένοι να Του δώσουμε μία απάντηση, καλεσμένοι να Τον κηρύττουμε και να Τον ζούμε στην προσωπική μας χριστιανική ζωή.

Για ποιο λόγο στις θείες λατρείες των χριστιανικών Εκκλησιών γιορτάζουμε τους Αποστόλους? Για ποιο λόγο τελούμε τη μνήμη εκείνων, οι οποίοι ίδρυσαν την Εκκλησία της Ρώμης και τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες? Μονάχα από ευλαβική ανάμνηση εκείνων οι οποίοι με το κήρυγμά τους μας πρόσφεραν την πίστη και μας οδήγησαν σ’ αυτήν? Ασφαλώς ναι, αλλά όχι μονάχα γι’ αυτόν το λόγο, και μάλιστα για ένα λόγο πολύ σπουδαιότερο.

Γιορτάζουμε τους Αγίους Αποστόλους, σήμερα τον Πέτρο και τον Παύλο, γιατί αυτοί υπήρξαν οι αυτόπτες μάρτυρες του αναστάντος Χριστού, οι οποίοι με το κήρυγμά τους Τον μετέφεραν σε όλους τους λαούς, ή μάλλον μας μετέφεραν όλους εμάς σ’ Αυτόν, έγιναν οι αληθινοί μυσταγωγοί μας και παραμένουν μυσταγωγοί μας μέχρι και σήμερα. Η διδασκαλία τους, η μαρτυρία της ζωής τους είναι για όλους μας καθημερινό κάλεσμα στην πιστότητα, την οποία λάβαμε από αυτούς.

Επιπλέον γιορτάζουμε τους Αποστόλους, γιατί αυτοί έχυσαν το αίμα τους για τον Χριστό, ως μαρτυρία της μετάνοιας τους και της μεταστροφής τους σ’ Αυτόν. Ο ψαράς της Μπετσαϊντά Πέτρος θα αφήσει τα πάντα για τον Χριστό, θα ομολογήσει την πίστη του σ’ Αυτόν, (όπως ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή), θα Τον αρνηθεί στη στιγμή της αδυναμίας του, αλλά από Αυτόν, τον ίδιο τον Χριστό θα λάβει τη δύναμη να Του ομολογήσει τρεις φορές την αγάπη του, επανορθώνοντας τις τρεις αρνήσεις του και τελικά στη Ρώμη θα χύσει το αίμα του για τον Διδάσκαλό του. Ο Παύλος από την Ταρσό θα καταδιώξει τον Χριστό καταδιώκοντας το Σώμα Του, δηλαδή την Αγία Εκκλησία: ζηλωτής και σκληρός στον διωγμό του, θα γίνει με τη χάρη του ίδιου του Χριστού, ολόθερμος  ιεροκήρυκας Του, για χάρη του Διδασκάλου του θα χύσει και αυτός το αίμα του στη Ρώμη.

Γιορτάζουμε τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο γιατί αυτοί μας οδήγησαν και συνεχίζουν να μας οδηγούν και να μας επαναφέρουν στον Χριστό τον Κύριο μας: όταν τους θυμόμαστε, και αυτοί οι ίδιοι μας θυμίζουν ότι ο μοναδικός σκοπός της ζωής μας είναι ο Χριστός, ο Κύριός μας: «Εσύ είσαι ο Χριστός ο Υιός του ζώντος Θεού…» ακούσαμε από τον Απόστολο Πέτρο να μας λέει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Αυτή είναι η δική του και η δική μας ομολογία πίστεως. Όπως εκείνος έτσι και όλοι εμείς, είμαστε ικανοί να απαρνηθούμε τον Χριστό, ως αδύναμοι και ασθενείς, και είμαστε όλοι καλεσμένοι να Τον ομολογούμε, να Τον μεταδίδουμε σε όλους τους ανθρώπους με τη μαρτυρία της χριστιανικής ζωής μας. Σε μία ωραιότατη ομιλία του, κηρυγμένη κατά το δεύτερο μισό του τετάρτου αιώνα, στην Αντιόχεια, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, απευθυνόταν στους πιστούς του, οι οποίοι συνειδητοποιούσαν όπως και αυτός την αποστολική τους σύνδεση με τον Κορυφαίο των Αποστόλων, στην πόλη της Αντιόχειας: «Αν και δεν έχουμε το σώμα του Αποστόλου Πέτρου, διατηρούμε μαζί με τον Πέτρο την ομολογία της πίστεώς του: διατηρώντας την πίστη του Πέτρου, έχουμε μαζί μας τον ίδιο τον Απόστολο Πέτρο».

+ Σεβ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Αποστολικός Έξαρχος

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup