ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ

Ευλογημένος να είναι ο Θεός μας σε κάθε εποχή, τώρα και πάντοτε, και στους αιώνες των αιώνων Αμήν

         Αγαπημένα μου αδέλφια, σήμερα γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Μητέρας του Θεού στο Ναό. Η Μαρία, οδηγούμενη από τους γονείς της, πηγαίνει στο ναό, για να ζήσει εκεί, για να μάθει κατά κάποιο τρόπο πώς να γίνει και η ίδια ναός του Θεού.

Η γιορτή την οποία τελούμε μας βοηθά επίσης για την προετοιμασία των Χριστουγέννων, τον εορτασμό της κατά σάρκας γεννήσεως του Λόγου του Θεού, ο οποίος έγινε άνθρωπος. Η Μαρία εισερχόμενη στο ναό προετοιμάζεται να γίνει κατοικητήριο του Αγίου, του ωραιότερου από τους υιούς των ανθρώπων όπως τον ψέλνει ο ψαλμός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επιπλέον η Μαρία, εισερχόμενη στο ναό, γίνεται ο τύπος της ίδιας της Εκκλησίας και του καθενός από εμάς οι οποίοι γίναμε η Εκκλησία με όλους εμάς, ως ζωντανοί ναοί της Αγίας Τριάδος.

         Αυτό το βράδυ ας αφήσουμε να αντηχήσουν μέσα στην καρδιά μας, μέσα στην προσευχή μας, μερικά τροπάρια της γιορτής, κείμενα ωραιότατα τα οποία τρέφουν ή θα έπρεπε να τρέφουν τη χριστιανική μας ζωή. Ψάλαμε τη Μαρία ως θυγατέρα του Θεού, και ως Μητέρα του Θεού. Την ψάλαμε επίσης ως αρτοφόριο του Θεού, ως ναό ο οποίος υποδέχεται τον Θεό. Ναό της δόξας του Θεού, ο οποίος σήμερα εισέρχεται στο ναό του Θεού.

         Σήμερα εκείνη που είναι Παναγία, εισέρχεται στα Άγια των Αγίων. Και ακόμα ας προσέξουμε τα τρία αναγνώσματα που διαβάσαμε από την Παλαιά Διαθήκη: από το βιβλίο της εξόδου, από το τρίτο βιβλίο των Βασιλείων και ιδιαίτερα από το βιβλίο του προφήτη Εζεκιήλ. Πραγματικά ο Προφήτης Εζεκιήλ έχει την ωραία εκείνη εικόνα: την πύλη του ναού τη στραμμένη προς την Ανατολή, η οποία είναι κλειστή, και θα ανοίξει μονάχα από τον ίδιο τον Κύριο. Είναι μία ωραία προφητεία της Ενσαρκώσεως του αιώνιου Λόγου του Θεού.

         Οι ωραιότατες αυτές εικόνες, τις οποίες ψάλαμε τι μας λένε; Ή αν θέλετε τι γιορτάζουμε κατά τη σημερινή αυτή ημέρα;  Για ποιο λόγο η εικοστή πρώτη Νοεμβρίου είναι μία από τις μεγάλες γιορτές της βυζαντινής παραδόσεως;

Πριν από όλα θα ήθελα να πω  ότι με τις εικόνες αυτές, τις οποίες ανέφερα πιο πάνω, τελούμε, και προπάντων ομολογούμε αυτό που αποτελεί το επίκεντρο της πίστεως μας: την Ενσάρκωση του Αιώνιου Λόγου του Θεού από το Άγιο Πνεύμα και από την Αγία Παρθένα Μαρία. Είναι η Ενσάρκωση του Λόγου του Θεού, η οποία μας φέρνει τη λύτρωση τη σωτηρία τη νέα ζωή για όλους τους βαπτισμένους χριστιανούς.

Δεύτερο: κατά τη σημερινή γιορτή, ψέλνοντας την Μαρία ως ναό του Θεού, ως νέα κιβωτό της διαθήκης, ως ζώντα ναό που γίνεται δεκτός στον Ναό του Θεού, υποδεχόμαστε αυτό το μυστήριο μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας. Δηλαδή και εμείς, όπως η Μητέρα του Θεού, καλούμαστε να γίνουμε, με τη χάρη και τη δωρεά του Κυρίου, ναοί του Θεού, όπου ο ίδιος ο Θεός κατοικεί από τη στιγμή του βαπτίσματός μας. Και εμείς καλούμαστε να γίνουμε νέα κιβωτός της διαθήκης, και φύλακες του Λόγου του Θεού, και του Ευαγγελίου του. Να γίνουμε όχι μόνο φύλακες, αλλά και κήρυκες αυτού του Ευαγγελίου αυτής της νέας ζωής, η οποία μας προσφέρεται από τον Χριστό. Ισχύει και για μας το γεγονός ότι, σύμφωνα με το κείμενο του προφήτη Εζεκιήλ η κλειστή πύλη προς την Ανατολή μας ανοίγεται από τον Κύριο, όταν Αυτός μας δίνει τον Λόγο του, τα Ιερά του Μυστήρια, την άφεση των αμαρτιών μας, την ευσπλαχνία του.

         Σήμερα η Μητέρα του Θεού, η Θεοτόκος, μπαίνοντας στον ναό μας αναγγέλλει ότι ο Κύριος φροντίζει για μας, ότι ο Κύριος συνεχίζει να μας αγαπά, και να μας σώζει. Συνεχίζει να μας ανοίγει την πύλη του Λόγου του, της Σωτηρίας του. Ας ζητήσουμε από τον Κύριο, δια της μεσιτείας της Παναγίας Μητέρας του, να μας χορηγήσει το δώρο της προσκαρτερίας μας στην πίστη.

Κατά τη σημερινή γιορτή ας προσευχηθούμε επίσης για την μοναχική κοινότητα των Αδελφών της Παμμακαρίστου ώστε ο Κύριος να ευλογεί αυτήν την κοινότητα και την ακούραστη και γενναιόδωρη δραστηριότητα των Αδελφών της. Αμήν

+ Ο ΚΑΡΚΑΒΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Αποστολικός Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup