«Η Αγάπη του Κυρίου μας ωθεί στο κήρυγμα του Ευαγγελίου»

Τελικό ανακοινωθέν της Συναντήσεως των Ανατολικών Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 60ης επετείου συστάσεως Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογένειας, στο Λονδίνο.

Λονδίνο 26 – 29 Οκτωβρίου 2017

Από 26 μέχρι 29 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ετήσια συνάθροιση των ανατολικών καθολικών επισκόπων της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του Σεβασμ.  HLIB LONCHYNA, επισκόπου της καθολικής Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογένειας, στο Λονδίνο. Η συνάντηση έγινε στο κέντρο για την Ενότητα της Κινήσεως των Φοκολαρίνων, στο WELWYN GARDEN SITY. Ήτα εντατικές ημέρες συναντήσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, αλλά προπάντων ημέρες αδελφοσύνης και προσευχής, κατά τις οποίες ανταλλάχθηκαν ελπίδες και πόνοι, σχέδια και δυσκολίες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης. Ήταν παρόντες περίπου σαράντα επίσκοποι, ιερείς και εμπειρογνώμονες στην κατήχηση, προερχόμενοι από την Αγγλία μέχρι την Ουκρανία, από τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι την Ελλάδα. Το γενικό θέμα της συνάντησης ήταν το κήρυγμα, η γνώση και η ζωή της πίστεως εν Χριστώ (Κήρυγμα-Κατήχηση-Μυσταγωγία).

Κατά τις μέρες αυτές τιμήθηκε επίσης η 60η επέτειος από την ίδρυση της Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογένειας, στο Λονδίνο. Η επέτειος αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε με ευγνωμοσύνη την ποιμαντική φροντίδα της Αγίας Έδρας για τις ποιμαντικές ανάγκες των ανατολικών καθολικών πιστών, που είναι διάσπαρτοι στην Ανατολική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε την ειδική κατάσταση των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών σε όλες τις περιστάσεις της διασποράς, με την ελπίδα ότι η εμπειρία του παρελθόντος θα μπορέσει και σήμερα να χρησιμεύσει ως έμπνευση, στη συνέχιση των ποιμαντικών επιδόσεων εκ μέρους όλων των εκκλησιαστικών οργανισμών, προς τους πιστούς οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει σήμερα, μακριά από τις χώρες τους.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συναντήσεως συμμετείχε ο βοηθός επίσκοπος του Λονδίνου,  Σεβασμ. Παύλος Μακ Άληθαν, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Καρδιναλίου Βικεντίου Νίκολς  Αρχιεπισκόπου του Ουεστμίνστερ, και ευχήθηκε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στις συνεδριάσεις μας. Στη συνέχεια ο Αποστολικός Νούντσιος στη Μεγάλη Βρετανία Σεβασμ. Εδουάρδος Άνταμς μας απήυθυνε τον χαιρετισμό του Αγίου Πατέρα. Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε την αποστολική του ευλογία στη συνάθροιση και επέκτεινε τον χαιρετισμό του προς τους πιστούς της Ουκρανικής Επαρχίας και προς τον Μείλωνα Αρχιεπίσκοπο των Ανατολικών Καθολικών της Ουκρανίας.

Ο Αποστολικός Νούντσιος υπογράμμισε την ανάγκη να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο, να το αναγγέλλουμε και να ανακαλύπτουμε την ωραιότητα της ζωής, σε κοινωνία με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας. Πρότεινε την εικόνα του Χριστού ως το θεραπευτήριο όλων των σημερινών κακών. Διαμέσου του κηρύγματος και της μυσταγωγίας, συνεχίζεται και σήμερα το σωστικό έργο του Χριστού, διαμέσου της Εκκλησίας του.

Με τη λήξη των εργασιών της συνελεύσεως όλοι εμείς, οι πνευματικοί ποιμένες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης αισθανόμαστε ενισχυμένοι από την αγάπη του Κυρίου στην εκκλησιαστική μας διακονία, από τη θεϊκή Χάρη την οποίας θεραπεύει τις αδυναμίες μας, από την αγάπη του Κυρίου προς την Εκκλησία του, η οποία αγάπη μας ωθεί προς το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Είμαστε πεπεισμένοι για την κεντρική και θεμελιώδη ανάγκη να κηρύττουμε τον Χριστό, με μία κατήχηση και μία μυσταγωγία οι οποίες γεννιούνται από τη Θεία Λειτουργία. Πραγματικά, η Θεία Λειτουργία είναι ο ιερός τόπος της ομολογίας και της τελέσεως της πίστεώς μας. Είναι μία Μυσταγωγία που αναβλύζει από το ίδιο το Ευαγγέλιο, από τα κείμενα της θείας λατρείας, από την εικονογραφία, για να οδηγήσει τους πιστούς στην ενόραση του μυστηρίου του Χριστού, του Λόγου του Θεού, ο οποίος ενσαρκώθηκε από το Άγιο Πνεύμα και από της Αειπάρθενο Μαρία.

Οι διάφορες λατρευτικές τελετές των ημερών αυτών μας επέτρεψαν επίσης να ζήσουμε εμπειρικά τον πλούτο της καθολικότητας, ο οποίος φανερώνεται διαμέσου των διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων, οι οποίες δύο σχεδόν χιλιετίες διαμορφώνουν τη χριστιανική μορφή της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την πάντοτε συνεχιζόμενη κλήση μας: να μαρτυρούμε το Ευαγγέλιο της ευσπλαχνίας, της αγάπης και της συμφιλίωσης μέσα στο σημερινό κόσμο, σημαδεμένο από τον πόνο, την φτώχια από την αδικία και από τις ένοπλες συγκρούσεις οι οποίες μαστίζουν τη μορφή τόσων και τόσων Εκκλησιών μας και λαών μας. Με ιδιαίτερο τρόπο επικαλούμαστε το δώρο της ειρήνης και της συμφιλίωσης για τον ουκρανικό λαό, ο οποίος από πολλά χρόνια υποφέρει το μαρτύριο της βίας και του πολέμου θυμούμαστε επίσης το διωγμό και τους πόνους των χριστιανικών αδελφών μας στη Μέση Ανατολή.

Ευχαριστούμε την ιερή Σύνοδο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες και τη Συνέλευση των Συνόδων της Ιεραρχίας της Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύτηκε από τον γενικό της Γραμματέα, τον Σεβασμ. Ντουάρτε Κούνχα, για την υποστήριξή τους σ’ αυτές τις συναντήσεις μας, οι οποίες συμπληρώνουν ήδη μία εικοσαετία. Το θέμα που συζητήσουμε μας οδήγησε να αισθανθούμε επίσης την δέσμευσή μας για την ανανέωση της κατηχήσεως μέσα σε όλη την Εκκλησία. Αισθανθήκαμε ενισχυμένοι από την ενθαρρυντική υποστήριξη την οποία λάβαμε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Νέο Ευαγγελισμό. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Ουεστμίνστερ, με προεξάρχοντα τον Μακαριότατο Σβιατοσλάβ Σεβτσύκ, (πνευματικό ηγέτη των Ανατολικών Καθολικών της Ουκρανίας), με συλλειτουργούντες όλους τους παρόντες ανατολικούς επισκόπους, όπως και πολλούς επισκόπους της Μεγάλης Βρετανίας και με την παρουσία του Καρδινάλιου Βικεντίου Νίκολς, (Αρχιεπισκόπου του Ουεστμίστερ), ο οποίος  κήρυξε τον θείο λόγο, ευχαριστήσαμε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, για τη βοήθεια την οποία λάβαμε κατά την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της συναντήσεως μας. Ο καθεδρικός ναός ήταν υπερπλήρης από το λαό του Θεού. Η παρουσία αντιπροσώπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας και τον Ορθοδόξων Εκκλησιών ήταν μία μαρτυρία για το καλό οικουμενικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα αυτή.

Οι διάφορες όψεις του θέματος, στις οποίες εμβαθύναμε κατά τις μέρες αυτές, μας έκαναν να διαπιστώσουμε τη σπουδαιότητα για μας, να ξαναβρούμε την επίκεντρη θέση του Χριστού στο κήρυγμά μας, στην κατήχησή μας, και την πολυτιμότητα των μεθόδων της μεγάλης Παραδόσεως των Εκκλησιών μας: το κήρυγμα, την κατήχηση, την εικονογραφία, τη μυσταγωγία και ταυτόχρονα την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα επικοινωνίας για να μεταδώσουμε σε όλους το Χαρμόσυνο Άγγελμα του Χριστού.

Κατά το 2018 η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Ιουνίου, στην εκκλησιαστική επαρχία του Λούγγρο, των Ιταλο-Αλβανών της Κάτω Ιταλίας, μετά από πρόσκληση τους Σεβασμ. Δονάτου Ολιβέριο. Η φετινή συνέλευση έληξε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου  με τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Οικογένειας, στο Λονδίνο, με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Βασίλ, του Τάγματος του Ιησού, γραμματέα της Ιεράς Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Επιστρέφουμε στις Εκκλησίες μας ενισχυμένοι στην πίστη, και έχοντας συνειδητοποιήσει βαθύτατα ότι ο Χριστός είναι το επίκεντρο της ιερουργίας μας, του κηρύγματος μας, της ζωής μας, ο αληθινός μυσταγωγός στην πίστη μας, ο οποίος μας οδηγεί και μας στηρίζει στην αποστολή μας να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο.

Λονδίνο 29 Οκτωβρίου 2017

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup